torsdag 18. august 2011

Fremdeles i Lake Clark .....


Hei igjen dere, vi er fremdeles ute i Lake Clark nasjonalpark, og vi har noen fantastiske dager her ute. Været har vært det vi ville kalle for strålende hjemme, men her kaller vi det litt dårlig fotolys. Iallefall midt på dagen, for da skinner sola fra skyfri himmel, og lyset blir altfor hardt til å få de gode bildene. Nå ser det forøvrig ut til å skifte litt, så i dag har vi hatt litt overskyet til tider, så da hjelper det.

Bjørner på jakt etter laks har vært litt fraværende i begynnelsen av turen, og dette skyldes en noe sen oppgang av laksen denne sesongen. Det er så vidt begynt, og det er bare 2-3 bjørner som er nede å plasker litt i utløpet av elven når tidevannet tilsier godt fiske. Tidevannet er det som styrer bjørnenes aktivitet på denne årstiden, så når dette ikke stemmer er det egentlig bare å slappe av litt til det blir litt action igjen.

I går valgte vi å ta en dag ut i båt til en liten øy de kaller Puffin Island, eller Lundefugløya på godt norsk. De har to typer lundefugl her over, og disse er begge litt forskjellige fra den lundefuglen vi har hjemme. Det ble en fin dag med litt annerledes foto enn bjørnene, så alle var enige om at dette var en fin avveksling på turen.

På grunn av litt lite fart i elva bestemte vi oss for å ta båten opp til en plass som heter Shelter Creek i dag. Dette er samme plassen hvor Tom, Ole Petter og jeg lå i telt for to år siden og hadde en hel ulveflokk utenfor teltet på natta! Der gikk det rykter om at det var litt mer fart med fiske hos bjørnene, så det var med stor spenning vi nærmet oss elven, eller bekken som en nesten kan kalle det. Med en gang vi kom frem så vi 5 bjørner som gikk i utløpet og kikket etter laks, så her var det bare å hive seg rundt og bli klar med fotoapparatene. Kort fortalt fikk vi noen timer med mye action og moro, så her løsnet det for de fleste når det gjaldt bjørn som fanget laks! Samtlige var godt fornøyd med denne økta, og ennå mer fornøyd ble de da vi fikk beskjed om at de kunne frakte oss opp på samme plassen i morgen også.

Guttene begynner å bli godt vant til å ha bjørnene rundt seg mens vi holder på med fotograferingen, men Kjell var litt stor i øynene i dag da ei binne med unge tuslet forbi han på 2-3 meters hold. Det er en helt spesiell opplevelse å se disse fantastiske rovdyrene på så nært hold, en opplevelse som man aldri blir lei av. Det er så mye bjørn her i området, så det er ikke uvanlig at bjørnene går forbi hytta vår på vei ned til elva, så her må en bare kikke seg godt rundt. Her om dagen var det en bjørn som var på vei inn i hytta da noen hadde glemt å lukke døren, men den ble fort jagd ut igjen. Spesielt å få slikt fint besøk helt uanmeldt, men tror ikke den kommer tilbake med det første da den så rimelig sur ut etter å ha blitt jagd på dør. :-)

I dag mens vi satt å spiste middag fikk vi øye på ei binne med to unger som gikk å tuslet rett utenfor vinduet. Vi var midt i middagen, så vi gjorde ikke stort annet enn å kikke litt på de fra vinduet. Plutselig setter ungene kursen rett ut i en liten bekk og begynner å lekesloss i vannet, og med et fotolys som var bortimot perfekt begynte hjernecellene å svive for fullt. Skal vi løpe fra middagen og få tak i fotoutstyret, eller skal vi være høflige å spise opp først?? Kjell Erik var den første som ikke klarte å sitte lenger, og kort tid etter strøk Jan-Eilert også på dør. Nei, dette orker jeg ikke tenkte jeg, så i løpet av sekunder strøk jeg av gårde jeg også. Det ble en kamp om å komme fortest mulig ut på plassen, og i løpet av kort tid sto vi alle der med apparatene og fyrte løs. Det ble noe fantastiske minutter med full action, og kanskje turens beste bilder så langt!? Etter det hele var over tuslet vi tilbake til middagen og spiste fint opp det vi hadde på tallerkenen. Fra nå av tror jeg de fleste kommer til å ha med fotoutstyret til hvert måltid, for her kan man fort gå glipp av gode situasjoner!

Nå er de andre ute for å fotografere igjen, så det blir spennende å høre hva de har opplevd når de kommer tilbake. Lyset er bra, så jeg får håpe de får noen blinkskudd på denne økta også. Ellers så savner guttene litt kommentarer på bloggen, og de sendte spesielt en liten reprimande til gjengen fra Vennesla som tidligere har vært så flittige med kommentarer!!?? Hvor blir dere av?? :-)

Kommer med en ny blogg når vi har litt å skrive om, i mellomtiden får dere bare ha det bra, for det har vi her over iallefall. Alle er gode venner så langt. :-)

Hilsen guttene fra Alaska.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hei hei Bent og resten av reisefølget!!!!
Har kost meg med bloggen din her på morgenstunden. Kjørte kiddsane til skole og barnehage, måtte hjem igjen å gjøre litt husarbeid men bloggen måtte jeg lese først. Så koselig å få bamsefar uanmeldt på besøk, brrr tror jeg hadde fått litt kald gufs nedover ryggen. Kan jo være han ville hilse på de galningene som løper rundt i bare trusa. Jaja, hva gjør man ikke for å få et bra bilde. Ser ut som dere koser dere max. Dere må kose dere videre:) Og foresten, fint inlegg i avisa. Snart skal vi ti husmødre på husmortur til Evardalen, der vi var ifjor for å nyte litt ro. Det er vel ikke så langt derfra disse turistene ble hentet i helikopter. De burde vel egentlig heller vert på ferie i sin egen hage. Tror ikke vi er like heldige og får sett den men en kan jo aldri vite.

Cecilie sa...

Fantastisk flotte bilder! Fabelaktig og majestestisk natur! Skjønner dere har det som plommen i egget;) Følger med på bloggen din og JE, artig å lese om opplevelsene deres og ikke minst at dere har det bra i "bjørneland". Hils og kos dere videre. Cecilie

Anonym sa...

"Kommer med ny blogg når vi har noe å skrive om"!?!
Gjesp… Er det så dørgende kjedelig ? Hva med å lure et av idrettsfantomene til å leke "fange fisken før bjørnenleken". Da blir det både action og artige bilder når de løper fra bjørnen etterpå :-)
Nei, spøk til side. Du beskriver litt utfordrene fotoforhold. Men, du får festet noen perlebilder innimellom ser jeg. "Sabla" flott det med bjørnungen og strået!!! Gikk det greit med innholdet i Kjell Eriks fotobag?
Hils alle og kjed dere videre:-)

Mvh, Dag Harald

Anonym sa...

Vi følger med dere både på bloggen og i tankene. Har savnet plassen helt siden Beaver'n transporterte oss bort fra området. Hørtes spennende ut med bjørn som fanger laks i Shelter Creek. Håper fotoutstyret til Moseid er intakt, men Nikon'en tåler nok en trøkk.:-)
Lykke til videre.

Hilsen Helge N.

Kari Mette sa...

Hei Bent og gjengen!
Her kommer det en hilsen fra Vennesla. Misunnelig er jeg. Må bare oppleve dette en gang. Klem fra KM. Skal hilse fra Stig som har mast om å få seg et lengre teleobjektiv siden han kom hjem fra turen. Men som jeg sa "ingen oppussing" = "ingen objektiv".... ;)

Bent Olsen sa...

Hei dere og tusen takk for hyggelige kommentarer. Du må kose deg på tur med husmødrene June. :-)
Moro at du følger med Cecilie, vi koser oss masse, og det er en strålende mann du har og ha med på tur!
Dag Harald, takk for tipset! Vi er i gang med å trimme opp Ole Petter til oppdraget. :-) Utstyret i kamerabaggen til Kjell Erik overlevde bjørneangrepet.
Hyggelig at du følger med Helge, vi får ta en tur over igjen en gang.
Kari Mette, jeg har nå booket en tur siste uka i juni 2013, så da får dere hive dere med.
Hilsen Bent

Anonym sa...

savner deg. klem fra mamma.

Anne-Lise sa...

Ja, hva er viktigst; middagen eller to bjørnunger i lek? Svaret er såre enkelt ;-) Lundefugl som avveksling fra bamsene; ja, en helt annen type fotografering i alle fall! Ingen tvil om at spenninga ved å ha dem nær seg må være som himmel og jord. God fotojakt videre, og husk å lukke hyttedøra!