mandag 15. august 2011

I gang i Lake Clark NP.....


Hei dere, da var vi i full gang i Lake Clark nasjonalpark! Turen over gikk greit på tross av 24 timers reise, men ett lite unntak ble det på denne turen. Da Kjell skulle sjekke inn på flyet i Oslo fikk han beskjed om at passet var i for dårlig stand til at det kunne brukes, så der stoppet turen for hans del. Det viste seg at det var en side i passet som hang litt for dårlig sammen, og da er amerikanerne så nøye på det at de ikke slipper folk igjennom. Kjell er ikke den som gir opp med det første, så han sto på og fikk nytt pass på dagen, søkte således nytt visum og fikk ordnet med ny flybillett dagen etterpå. Berg-Hansen reisebyrå var behjelpelig og ordnet igjen opp slik at Kjell fikk ny billett uten særlige omkostninger, og dette på tross av at billetten i utgangspunket ikke kunne forandres. Har gjentatte ganger blitt "reddet" av Berg-Hansen reisebyrå, så jeg velger alltid å kjøpe mine reiser gjennom disse fremfor på nettet og kanskje kunne spare 3-500 kr.

Kjell er nå ankommet Lake Clark og er i full gang med fotgraferingen. Han mistet ett døgn her ute på grunn av denne hendelsen, men Kjell er en superpositiv kar som tok dette på strak arm og med et smil.

Vi andre kom i gang med fotograferingen i går og fikk noen fine opplevelser alle sammen. Virker som guttene er kjempefornøyde , og de som ikke har vært med på dette tidligere er rimelig store i øynene når ei binne med to unger passerer oss på 2 meters hold uten å ense oss. Vi startet med en rimelig stor hannbjørn som gikk og beitet på noe gress langs elvekanten, og etter litt tid med denne fortsatte det med ei binne som hadde en liten unge født nå i år som den holdt på å die. Ble litt trist da jeg møtte denne binna igjen, for når jeg var her i mai hadde den to slike små nøster, og nå var den ene tatt av ulv mente guiden vår. Naturen her er nådeløs, og for et par år siden opplevde jeg ei binne med tre unger hvor alle tre ble drept til slutt. Vi holdt på å fotografere på denne bjørnen frem til middagstid som er klokken 19, og tok kvelden etter dette. Tar litt tid før man venner seg til 10 timers tidsforskjell, så det var godt å komme litt tidlig i seng.

Nå er de fleste av oss på denne turen kommet opp i en alder da det må til mer enn en tur opp om natta for å skifte vann på gullfisken, og da jeg skulle ha en av disse turene på morgenen kikket jeg ut av vinduet på hytta. Der ser jeg et nydelig morgenlys og en bjørn med unge som går i gresset utenfor. Jeg hyler til Ole Petter som jeg deler hytte med, og vi triver fotoapparat og stativ og løper ut på jordet i bare underbuksa. Skal ikke påstå at dette er et syn for gudene, så da det kom to fiskere forbi kikket de rimelig rart på oss to som sto der i underbuksa og fotograferte. Vi skjønte etter hvert at det kanskje var lurt å kle på oss litt, og da spesielt etter å ha blitt tappet for en god del blod av en horde med sultne mygg på størrelse med gråspurv.

Etter en god frokost bar det ut i felt igjen på jakt etter nye motiv. Vi fant tre bjørner som gikk å gravde etter musling ute i mudderet som kommer frem ved lavvann. Disse jobbet vi med i en god del timer, og lyset var til tider av ypperste kvalitet. Når man da i tillegg har kulisser man bare kan drømme om er det nødt til å bli bra bilder og blide fotografer. På vei inn igjen for å spise lunch gikk vi på ei binne med to unger på 1,5 år. De samme ungene som vi hadde mye moro med når jeg var her i juni. Det ble en god del bilder av disse denne gangen også, og når de til slutt var på to meters hold var det noen av guttene som kjente pulsen slo litt ekstra. En fantastisk opplevelse som kommer til å sitte i mange år for oss alle!!

Nå er det slik her vi bor at bjørnene tusler rundt hytteveggen hele tiden, og det ligger bjørnelort over alt. Det er ikke uvanlig å komme til hytta for å se bjørnen sitter på trammen, så her lønner det seg å kikke seg godt etter når vi tusler rundt i mørket. Av den grunn må man heller ikke legge noe fra seg på utsiden av hytta som kan gå i stykker, det være seg tøy, støvler eller annet. Dette tenkte ikke Kjell Erik så mye på da han la fotobaggen sin ut i sola for å tørke litt. Den var blitt våt etter formiddagsøkta, så den trenkte å tørke opp. Av samme grunn la Tom sine vadere ut på samme plassen. Da de kom ut en liten stund etterpå fant Kjell Erik fotoutstyret sitt strødd utover plenen, og fotobaggen var bitt og revet i fillebiter. Vadeskoen til Tom var blitt litt lettere da bjørnen hadde tatt seg en god bit av denne. Slikt lærer man av, og nå må vi i neste uke prøve å finne en ny fotobagg til Kjell Erik.

Bjørnene er litt treige foreløpig med å løpe i elva etter laks, men vi håper dette skal bli litt bedre lenger ut i uka. Uansett er det mye bjørn her, og motiver er det nok av.

Kommer med flere oppdateringer etter som turen skrider frem, så følg med og legg gjerne inn en kommentar hvis dere har tid.

Ha det bra så lenge, hilser fra alle guttene på laget.

6 kommentarer:

Anne-Lise sa...

Du skriver så godt at jeg trakk på smilebåndet flere ganger. Visuell som jeg er, er det ikke vanskelig å se for seg løse ark i passet, vadere og fotosekker som rives og spises på, og to fotosultne og middelaldrende menn løpende ut i bare uniken mens lokale fiskere står og klør seg i huet og lurer på hva for galninger dette er... Jeg regner imidlertid med at lokalbefolkninga begynner å kjenne lusa på ganga, og at de nesten med det samme nikker gjenkjennende og deler replikker om at det er den bjørnegale Bent fra Norge som igjen er på farten.... Gleder meg nå, som tidligere, til å følge med på turen via bloggen! Lykke til i fotojakta!

Anonym sa...

Så gøy at du forteller om opplevelsene dere har med bamsene. Har gledet meg til bloggen :-)
Er enig med Dag, dette kunne det blitt en god bok av. Du skriver så bra og bildene er som alltid flotte. Jeg synes 2 meter fra bjørnen høres litt skummelt ut, den kan jo bare strekke ut en labb, så vær forsiktig.
Dere er heldige som får oppleve alt dette, må jo være en opplevelse å være i den vakre naturen med disse flotte dyrene. Ha det greit videre og hils Ole Petter og de andre. Klem fra mamma.

Anonym sa...

Hei Bent. Alltid like hyggelig å høre fra deg. Har vel egentlig kommentert ditt "vennskap" med disse bamsene tilstrekkelig ved tidligere anledninger. Tror neppe du kommer til å tilkalle Sikorsky helikoptere i redsel for at bjørnene skal ta deg? Ha det hyggelig videre på turen. mvh Harald

janinge sa...

Hei på deg, Bent. Er ikke værst at jeg er på blogg, he, he. Hils alle og kos dere. Er selvfølgelig grisemissunnelig her jeg sitter. Håper myggstikkene klør, ha, ha.

Kai Jensen sa...

Hei Bent, gøy å se du er tilbake i Alaska. Blir spennende å følge med videre. Ser ut til at det er litt av en gjeng du har fått med deg :-))

Bent Olsen sa...

Tusen takk til dere alle sammen for hyggelige kommentarer!!

Hilsen Bent.