onsdag 29. desember 2010

Safari i Kenya.....
Etter våre dager i Rwanda hadde vi planlagt å sjekke ut noen områder i Kenya. Vi ble kjørt tilbake til Kigali i Rwanda for en kort flytur til Nairobi i Kenya, og der ble vi hentet av en ny guide som i første omgang transporterte oss til et hotell hvor vi skulle bo ei natt. Man hører jo ofte at i Afrika må man regne med at ting tar tid, alt går på tverke osv, men uten unntak så fungerte alt til minste detalj på hele turen. Har vel sjeldent hatt en tur som har gått slik på skinner, så det viser seg at det ofte lønner seg å betale litt ekstra for å få hjelp av de mest profesjonelle på området.

Tidlig neste morgen ble vi hentet igjen på hotellet for å bli transportert ut til en liten småflyplass. Der sto det et fly å ventet på oss som skulle ta oss en drøy times flytur ut i bushen til et område vi først ville sjekke ut. Vi kunne til sammen ha med oss 30 kg baggasje på flyet fordelt på to mann, noe som er bortimot umulig når man reiser som naturfotograf! Det er jo mindre enn hva fotoutstyret veier, så her skjønte vi at det ville bli litt problemer. Den endelige vekta viste 90 kg, og da holdt øynene på å gå rundt i hodet på de som sto for innveiingen. Her skjønte vi fort at noe måtte ofres, og da vi etter mye om og men hadde fått reorganisert, så sto vi igjen med tannbørste, ei underbukse og ei t-skjorte i tillegg til fotoutstyr! Har sjeldent reist av gårde med så lite baggasje, ikke mer enn jeg kunne putte i lomma!! Pytt pytt, det var jo kun snakk om 5 dager, og vi var tross alt i Afrika. :-) Den endelige vekta viste 50 kg, fremdeles 20 kg over, men dette fikk vi kranglet med oss videre.

Da vi landet sto våre masaiguider klare til å ta oss i mot, og det var bare å rigge seg til med fotoutstyret med en gang før vi kjørte av gårde. Disse masaiene var bare helt utrolige når det gjaldt å spore opp dyr!!! Når de så et spor i sanden kunne de omtrent si på timen hvor lenge siden dyret var passert, hvilket kjønn, stor eller liten osv!! En stund trodde jeg de bare bløffet, men da de sirklet inn dyrene og etter en stund sa at løvene ligger i den busken der borte og det stemte, da ble jeg rimelig paff!! Når man har slike folk med seg er man nødt til å lykkes, og dette kan være det som avgjør om turen blir suksess eller ikke. I min forrige tur til Afrika hadde jeg ikke slike guider, og resultatet ble også deretter. Vi hadde noen stopp i løpet av dagen for å spise etc, og da ble det til at vi satt og pratet med guidene våre. Synes det er utrolig spennende å høre om kulturen deres, og de blir like forstøkt som vi blir over ders kultur når vi forteller hvordan vi har det hjemme. Hvordan i alle dager kunne vi klare oss med bare ei kone spurte de!!! De hadde jo både 3 og 4 stykker. Det har jo kommet mange løpere i verdensklasse fra Kenya, og dette forklarte de med at de alltid gikk og løp når de skulle noe. Det var langt mellom landsbyene, når de skulle til skole eller hente vann osv. De kunne gå/løpe 100 km om dagen uten problemer, og de trengte ikke drikke vann mer enn en gang om dagen!!! Tydelig at vi er skrudd litt forskjellig i sammen, for selv drakk vi vann som tørste kameler hele dagen!

Kort fortalt hadde vi noen fantastiske dager i Kenya, og det ene fotomotivet etter det andre dukket opp som perler på ei snor. Det er jo bare et utrolig dyreliv, og dette selv på ei årstid som skulle være litt "off season"!! Skal tilbake igjen i september, for da er det den store gnuvandringen som mange av dere sikkert har sett på tv og som nå regnes som et av verdens syv underverker. Da skal gnu og sebra krysse den kjente elven Mara til stor fornøyelse for noen beist av noen krokodiller som bare ligger klar og venter. Vi var nedom elven for å kikke på området hvor dette skjer, og krokodillene lå klar på elvebredden og slappet av. For noen utrolige beist!!!!

En annen ting som var utrolig bra på denne turen sammenlignet med den forrige jeg hadde til Afrika, var at vi nå kunne komme ut i området hvor dyrene var før sola gikk opp, og vi kunne være der til solen var gått ned. I tillegg til dette kunne vi gå ut av bilen hvis det skulle være ønskelig. Naturfotografer ønsker gjerne å få med seg det fine lyset på morgen og kveld, men i de fleste parkene i Afrika er det slik at man ikke slipper inn før sola er gått opp, og vi må være ute før den går ned. Med andre ord blir det vanskeligere å få tatt de gode bildene som man stadig er på jakt etter. Det er også slik at man må holde seg på de veiene som er, mens der vi var kunne vi kjøre der det måtte ønskes. Så hvis man så en løve med et bytte kunne man kjøre slik at vi kom på godt fotohold, noe som er helt avgjørende. I det hele tatt så var dette opplegget som natt og dag i forhold til det jeg tidligere har opplevd i Afrika.

Campene vi bodde i er lagt opp med store telt som er plassert i et lite område. Det er store telt med gode senger, vannklosett og dusj, så det er skikkelig luksus. Maten var også veldig bra, noe jeg var meget godt fornøyd med. Jeg har en tendens til å få magesjuke bare jeg tenker på ordet Afrika, men denne gangen gikk det utrolig bra!! Det er jo ganske spennende å ligge i teltet på kvelden og høre løvene brøle rett i nærheten, ei hyene som skriker til litt og flodhestene som krangler litt i elva nedenfor campen. Så alt i alt var dette en perfekt tur, og på en skala fra 1 til 10 vil jeg gi den 12 poeng!!

For dere som kunne være interessert i å oppleve noe av dette, så skal Ole Jørgen Liodden arrangere tur ned i dette området i september 2011. Da vil vi komme midt i den store gnuvandringen med alt hva dette innebærer av rovdyr og krokodiller på jakt etter ei steik. Vet at han begynner å fylle opp turene, så hvis det skulle være interesse må dere sjekke ut naturfokus.no og ta kontakt nokså raskt. Ole Jørgen er den fotografen i Norge med mest erfaring i å arrangere fototurer, og har fungert som guide i åresvis for både norske og utenlandske fotografer. Hiv dere med og opplev dette eventyret!!!!

14 kommentarer:

Arnt sa...

Bent!! Det var nok engang fine bilder og gjennomført skrevet!! Gøy å følge med!! Så ett bilde av deg og!! :-))

gmj sa...

Stilig Bent.

Er jo veldig fasinert av disse løvedyra også. Ikke BARE bjørner.

Kos deg resten av året og godt nytt 2011 år.

Vi sees. Gye

Grethe sa...

For noen flotte bilder! Spesielt glad i kattedyrene! Det må jo ha vært en fantastisk opplevelse å ha det vile dyrelivet så på nært hold. Også masaikrgere, da!
Klem

Anonym sa...

Hallo der Bent.
Mang flotte bilder du har fått nok en gang. Likte veldig godt det bildet med løven og løvinnen i morgen solen. Virkelig bra. Artig med det bildet av du og han Kenyaneren i nasjonaldrakt. Her kan man virkelig se hvorfor Kenyanerene hevder seg så godt på langdistanse idretter. :-))
Ha ett riktig godt nytt fotoår.

Helge N.

Espen Bergersen sa...

Utrolig flott å lese innleggene dine og se bildene fra Rwanda og Kenya! Det frister absolutt med en tur dit, og kanskje blir det å året som kommer. Rigtig godt nytt år!

mvh Espen Bergersen

Anonym sa...

Et fantastisk" knippe"av alle de vakre kattedyrende!!Nydelige & spennende bilder!!
Må være helt rått og være nær disse
dyrene......!!!

Godt nytt år vennen ;)))
Siss.

Tom Dyring sa...

Hvilken samling !! Dette var inspirerende, jeg kjenner Afrika-vibrasjonene rase i kroppen igjen!! Gorillaene (forrige innlegg) og spesielt den liggende cheetah`n (hviket lys) var kanon!!Slangen, vet du hvilken art ? Jeg har en relevant snake-book og kan ev prøve meg dersom du ikke vet hva det er ?

Tom

Anonym sa...

Utrolig flotte bilder Bent!!

Elin

Bent Olsen sa...

Tusen takk til dere alle sammen for hyggelige kommentarer, moro at dere likte bildene.
Tom, slangen heter Tanzaniansk sand slange.

KnutBS sa...

Hei Bent ,og riktig godt nytt år!

Den store drømmen dette. Safari i Afrika. Har planlagt tur med en kamerat en gang i fremtiden, når begge har råd og tid. Mon tro jeg ser frem til det! :)

Fantastisk flotte bilder du viser oss her. Og du har nok enda flere kan jeg tenke meg. Klarer nesten ikke å velge ut et favorittbilde, da samtlige har noe eget ved seg. Men Må jeg velge, så blir det det første av Geparden, og bildet av Oryxene i et magisk lys.

Har hvist bildene til familie hjemme i jul, og de synes du er en fantastisk flink fotograf.

mvh Knut Børge

Bent Olsen sa...

Hei Knut Børge og tusen takk for hyggelig kommentar!!! Et riktig godt nyttår til deg også, så håper jeg du kommer deg til Afrika snart. En drøm for naturfotografer, men kanskje best å komme seg på et opplegg som er lagt opp til fotografer, ellers kan man fort bli litt skuffet.

Ingebjørg Fyrileiv Guldvik sa...

Mange av disse bildene er riktig overveldende, Bent! Dette ble nesten litt for meget for den eventyrlystne på mårrakvisten... For et fabelaktig lys, og noen steninger du formidler! Det er så godt å se at det nesten gjør vondt. Snakk om å treffe rett i sjela!

Ja, det skal du ha.

Hilsen Ingebjørg

Bent Olsen sa...

Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding Ingebjørg!!! Veldig koselig å høre!!!

Hilsen Bent

FrancescPhoto sa...

Fantastic Shots!!! Salut!!!

Francesc, Barcelona

http://balapertotarreu.blogspot.com