torsdag 2. september 2010

Litt ensom i Alaska...

Ja da er jeg ankommet Kodiak i Alaska. Følte meg veldig ensom her i dag da Harald reiste hjem, og ønsket sterkt jeg kunne ha gjort det samme. Vi har jo hatt det utrolig hyggelig i sammen, og plutselig er han borte og jeg alene i Alaska! Det kommer en gjeng fra Oslo opp her sent på kvelden den 3, så da hjelper det nok noe. Har gravd dypt i lomma for å motivere meg til dette nå, så det skal nok gå greit.

Kodiak er Amerikas nest største øy, og verdens 80 største. Den er ca 16 mil lang og omtrent 10 mil på det bredeste. Øya har ca 6400 innbyggere, og rundt 3000 bjørner. Øya har en liten by som har samme navn som øya selv, og er ikke akkurat verdens navle. Litt artig å se hvor greit det fungerer med bjørnene her over med tanke på at vi i Norge som er 4-5 millioner mennesker ikke klarer å leve med et titalls bjørner!!! Apropo dette med bjørnene, hver gang jeg skal reise over her har jeg mareritt om at det skjer noe når vi ligger der ute i ødemarka. I år har det vært verre enn noen gang, så det er kanskje på tide å gi seg med disse turene snart?? Dette blir 16 gangen nå, og statistikken er kanskje ikke på min side lenger. Hadde en tur inn på en av byens butikker i dag, og da sto det ei bok å gapte rett i mot meg, så det hjalp ikke stort det heller. :-) (se bilde). Har som regel reist over i juni, og da spiser bjørnene mest gress. I fjor hadde jeg for første gang turen i september, og da er bjørnene begynt å feite seg opp på laks. Det var så sykt mye bjørn i elva og rundt teltene våre, så det ble en noe spesiell opplevelse. Må innrømme at jeg liker dårlig å høre bjørnene rett utenfor teltet om natta når det er bekmørkt ute, bare høre pusten til de mens de står der å kanskje lurer på hva som befinner seg innenfor duken. :-) Da er det litt greiere når det er lyst og vi har sånn rimelig kontroll på situasjonen. Ligger alltid klar med peppersprayen ved siden av meg, men har foreløpig sluppet å bruke den.

Reisen opp hit gikk rimelig greit. Jeg måtte ha tre fly for å komme ut hit, og begge de to første var forsinket, så det ble et veldig stress å rekke neste fly. Noe som irriterer meg litt når man er ute å reiser med fly, er at de nå er blitt så strenge på overvekt. Har man 5-10 kg mer enn hva man kan ha med, ja da er det frem med ekstra dollar! Men kommer det en av disse enormt feite amerikanerne vraltende inn på flyet, og som kanskje veier 80 kg mer enn meg, ja da koster det ikke noe ekstra. I tillegg så tar de minst 1,5 sete, og slik en hadde jeg ved siden av meg i dag på det ene flyet!! Selvfølgelig fikk jeg midtsete med mr. Big på den ene siden og en på den andre siden, og i tillegg luktet fyren ikke akkurat blomstereng!! Heldigvis var turen bare på 3,5 timer, men de timene var lange!!! Det var jo han som skulle ha betalt ekstra spør du meg. Var litt usikker på om baggasjen var kommet med siden det var så kort tid mellom flyene, og når jeg sto å ventet på den så det nokså mørkt ut, men siste bagen som kom ut på båndet var min.

I morgen skal jeg gå igjennom alt utstyret jeg har lagret her oppe for å se at alt er i orden, supplere det som mangler eller må fornyes, og i overmorgen må jeg proviantere for hele gjengen og pakke i kasser til vi skal flyes inn i bushen. Har de siste gangene hatt med min gode venn Ole Petter til å hjelpe med alt dette, så jeg må si jeg savner han sterkt her over nå!!! Været er faktisk helt utrolig bra, noe det sjeldent er på denne tiden av året. Har vært ute å hatt meg en middag og tuslet litt nede på havna, og det var ikke kaldere enn at jeg kunne gå i kortermet. Får indelig håpe at dette varer en stund, for turen blir noe helt annet hvis vi kan få godvær. Har booket inn på den plassen jeg har bodd hver gang, Shelikof Lodge, og i år har de fått internett på noen av rommene, så det er jo helt topp for meg når jeg skal blogge. :-)

Håper det er noen der ute som tar seg tid til en kommentar da dette er høydepunktet når jeg står opp om morgenen. Det er spesielt koselig nå som jeg er alene, så det er med spenning jeg åpner datamaskinen når jeg våkner. :-) Her er vi 10 timer etter dere hjemme, så klokken er bare rundt 2000 her, men 0600 om morgenen hjemme. Ha en fin dag, så prøver jeg å få ut noen ord i morgen også.

Hilsen en litt ensom Bent. :-)

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Bent!
Godt du kom deg vel frem,- selv om det høres ut som du satt i ei strykepresse på det ene flyet! *Klaustrofobisk!!
Resten av gjengen er vel på vei, så du skal vel ikke være ensom så lenge:-)
Så er det bare å håpe at du ikke er sanndrømt!! Syns du er tøff som tør dette,- men øvelse gjør mester:)
Er redd det ikke hadde blitt utpreget mye søvn på meg....
Hvor lenge blir dere der oppe?
Krysser fingrene for godt vær!!

Alt godt!
Elin

Ord og bilder sa...

Joda sitter her med kaffekoppen og nyter stillheten før dagens gjøremål bryter løs.
Husk å få med dere strømgjerde rundt både mat og teltene dere skal bo i...En stor bamse som sengkamerat virker lunt og godt, men skremmende :)
Ha en fin dag og nyt stillheten!

monika

Arnt sa...

Hei igjen!!
Sikker på at det var en amerikansk suomo bryter ,som skulle opp å trene med bjørnene, du hadde ved siden av deg på flyet!! To tette og en badehette så vekk med han!!!

Høres spennende ut dette, men håper og vet at din erfaring kommer deg til gode denne gangen og!! God tur og lykke til!!!
Blir spennende å følge med!!!

Anonym sa...

Hei Bent!
Kan godt skjønne at du føler deg litt ensom nå når Harald reiste. Samtidig er jo dette noe du liker å gjøre. Hjelper nok litt når folkene fra Oslo dukker opp. En annet ting er jo at du etter en kort tur hjem i slutte av måneden, skal dra med den en diger "bulkegjeng" over til junaiten igjen. Jeg er imponert over hva du får til. Har savnet deg i Krsand de siste helgene. Høstjakta begynner snart og da må du være på plass.:)For oss vil den vel vare et stykke inn i de mørke høst og vinterkveldene. Snakkes Terje

Anonym sa...

kjære Bent. Håper du får en grei tur selv om jeg skjønner du gjerne skulle vært den foruten denne gangen. Kanskje på tide å ta en Alaskapause etter denne turen. Du har jo vært der mer enn de aller fleste. Så er det noe med å slutte mens leken er god vet du.
Det bilde du la inn var jo ikke så veldig pent heller. Men vær forsiktig, ta ingen sjanser så går det nok bra denne gangen også. Tenker på deg hele tiden og vil gjerne ha deg hjem i god form.
Klart du savner Harald, dere hadde jo en kjempetur etter hva jeg forsto. Men snart kommer jo de du skal være sammen med. Hilset til de du ba meg hilse og skal helt sikkert hilse igjen.
Takk for koselig melding, og ha det godt Bent. Vi ses snart. God klem fra mamma. Veldig glad i deg.

Anonym sa...

kjære Bent. Håper du får en grei tur selv om jeg skjønner du gjerne skulle vært den foruten denne gangen. Kanskje på tide å ta en Alaskapause etter denne turen. Du har jo vært der mer enn de aller fleste. Så er det noe med å slutte mens leken er god vet du.
Det bilde du la inn var jo ikke så veldig pent heller. Men vær forsiktig, ta ingen sjanser så går det nok bra denne gangen også. Tenker på deg hele tiden og vil gjerne ha deg hjem i god form.
Klart du savner Harald, dere hadde jo en kjempetur etter hva jeg forsto. Men snart kommer jo de du skal være sammen med. Hilset til de du ba meg hilse og skal helt sikkert hilse igjen.
Takk for koselig melding, og ha det godt Bent. Vi ses snart. God klem fra mamma. Veldig glad i deg.

Anonym sa...

Hei igjen Pappa.
Syntes det hørtes ut som en god ide og gi seg med Alaska snart, har ikke lyst at pappaèn min skal bli bamsemums!!! Også skulle du jo være tidlig pensjonist slik at du kunne bruke mer tid på oss og det går ikke når du flyr til Alaska i tide og utide ;) Ang han tjukkasen du satt på siden av på flyet, er hvertfall enkelte flyselskap som krever to biletter av de nå. Tar de de med inn på flyet for å se at de passer i setet og får ned armlenene, hvis ikke de gjør det så må de kjøpe en ekstra billett...Så de er på vei i riktig retning hvertfall :)
Ha en ellers fin tur, og for all del VÆR FORSIKTIG!!!
Gleder oss til å få deg hjem i trygge omgivelser igjen nå...
Veldig, veldig glad i deg :)
Kos og klem fra Renate og Celine.

Elisabeth sa...

Hei igjen, min venn!
Jasså, så du begynner å bli lei av ditt eget selskap? Høres ikke bra ut...Nå må du bare holde humøret oppe, vet du, så går det nok bra. 3.september er jo ikke så veldig langt unna. Vi får fore deg med viktige og uviktige opplysninger sånn at du har noe lesestoff på morrakvisten. Her skinner utrolig nok solen fra skyfri himmel hver dag. Sommeren kom seint i år, gitt! Jeg høster epler og naboen lurer på hvordan det kommer til å gå på årets golfslag på Ørnefjell til helgen. Akkurat som om det skulle være noe å lure på. Forberedelsene til Aha konserten Tors gaten, eller som jeg velger å si det - hovedgaten på Lund - er i gang. Vi satser på mye folk som tar en stopp midt i bakken på vei ned. Vi kan friste med god musikk (Aha) og kanonbilder på kortveggen. Herved er invitasjon sendt ut..:-)

Elisabeth sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Elisabeth sa...

Huff da! Kom til å sende kommentaren rett ut på lufta to ganger, til og med før jeg var ferdig!
Synes amerikanerne burde innføre veiing av personer pluss bagasje. For det er jo som du sier, ufattelig store forskjeller på en liten skranten fyr som deg og en i str XXXXL! Her hadde vi kunne fått med oss mye bagasje.
Siden du forer oss med så mye interessant informasjon, min venn, så lurer jeg på om du vet hva dette betyr? Causa Triumphat Tandem Bona. Jeg som sitter og har nok en meningsfull dag i kommunens tjeneste og er borger av Byen, har ihvertfall fått det med meg.
Ha en fortsatt fin dag så stikker jeg innom igjen.
Klemmer til et ensomt og forlatt får i ulveklær....:-)

Lars Andreas Dybvik sa...

Hei hei! Sender en hilsen. Jeg følger med på det du skriver og viser av bilder, og lar meg inponere og drømme. Jeg har vært en tur i Alaska for noen år siden, og har mange fine minner fra det. Jeg fant likevel ut at vi har mye fint her hjemme også. Rart at man må reise ut for å skjønne det :)

Mvh Andreas

Anonym sa...

Hei Bent, helt enig fete folk bør betaler ekstra. Har ikke vært i Alaska siden 85, på Denali i 5 uker. Så noe små bjørn i Anchorage men ikke i bushen. Kun tenke meg å besøk A igejn så du må ikke slutter disse turen ennå..blir kansje med neste gang. Ha en fin tur og sov godt med ´pepperen´ atb Len

Anonym sa...

Hei igjen vennen,...Skjønner at det ble en brå overgang for deg når kompisen din reiste,..men nyt freden allikevel!!Snart kommer flere tobente og kanskje firbente på besøk og da kan det vel bli noe hektisk!;0)Du har jo guts så det holder,- og ikke minst dager fylt med spenning,....så forsett å kos deg!Vær forsiktig & take care!Klem fra Siss.

Anonym sa...

Hei igjen Bent:) wow nå er du virkelig alene i ødemarken, høres jo mer enn spennende ut det som venter deg! du har litt å gjøre med pakking før de andre kommer og viktig er det vel at alt er på plass. Ønsker deg lykke til i "bjørneland" skal ha deg med i tanker og bønn for at dette skal gå helt perfekt...(ble litt lettet over at bjørnene kansje er mette på laks på denne tiden:))følger spent med videre;) vigdis.

leiv arne åkset sa...

Fantastisk flott blogg du har! Skriver på en måte som gjør det intressant å lese og følge med på bildene! Blir spennende å følge med på bildene og historiene fra Alaska!
Lykke til med foto og god tur!!

Mvh
Leiv Arne Åkset

gmj sa...

Hei hei hei Bent.

Gleder meg veldig til å følge med på Alaska turen og alle bjørne bildene.

Vær forsiktig da, for det er mange her hjemme som vil ha deg hel hjem. Lykke til.

Klem Gye

Bent Olsen sa...

Hei Elin, er hjemme igjen 15 sept. De andre kommer i morgen kveld, så det blir sikkert hyggelig. Takk for kommentar. :-)

Hei Monika, strømgjerde er ordnet med vet du, så vi får håpe det gjør susen. :-) Ha en fin dag du også.

Takk skal du ha Arnt!! Ja han fyren på flyet kunne jeg jo tatt med som åte, så hadde bjørnen hatt nok for den uka vi skal være der inne iallefall. :-)

Hei Terje, er snart tilbake igjen, så treffes vi i helgene vet du. Håper alt er bar med deg, og gleder meg til vi skal på tur i sammen.

Går nok greit denne gangen også mamma. God klem tilbake.

Hei kjære jenta mi, ja pappa skal love å være forsiktig, så skal jeg komme hjem til deg og lille perla vår. Skal nok få mer tid sammen etter hvert nå. Veldig glad i dere begge to vet du. Klem fra pappa.

Takk for hilsen Elisabeth, setter stor pris på det, og det hjelper godt her jeg sitter. Savner han tidligere makkeren din her oppe, det er liksom litt tomt uten han. OK, kos dem med jøhau-konsert da. :-) Klem.

Hei igjen Elisabeth, tror det betyr noe slikt som at den gode sak triumferer til slutt?? Stemmer ikke det eller?? :-)

Hei Andreas, koselig at du tok deg tid til en kommentar. Enig i at vi har mye fint hjemme, og jeg kommer nok til å bruke mer tid på det etter hvert. Men hvis man vil oppleve dyrelivet slik som det er her over, ja da er det ikke noe annet alternativ slik jeg ser det. Men etter 16 ganger har jeg fått med meg ganske mye. :-) Ha det bra så lenge.

Hei Len, hadde vært hyggelig å hatt deg med en tur over hit ja. Skal garantere deg mer bjørn enn du noen gang kunne forestilt deg, og da ikke noen småkarer! :-) Just tell me then you are ready! :-) Snakkes.

Takk for det Sissel og klem tilbake.

Tusen takk for det Vigdis, godt å vite! Har vasket og godt igjennom alt utstyret i dag, så nå er jeg iallefall i gang. Går nok greit med bjørnene også, fikk bare en liten periode her med litt dårlige vibber. :-) Ha det fint så lenge.

Hei Leiv Arne, tusen takk for hyggelig kommentar!! Moro at du liker å følge med. Skal gjøre så godt jeg kan for å følge opp. Ha det bra så lenge.

Tusen takk for hyggelig hilsen Gye, og god klem tilbake. Sees nok snart!

Anonym sa...

Pause fra Alaska er sikkert ikke dumt hvis det denne gangen har vært vanskelig å motivere seg for turen. Selv om du farter mye og har vært i Alaska mange ganger, så er du jo ikke en ungfole lenger. Olsen ;-) he-he.. MEN du holder deg godt, det skal du ha.:-) Vi får håpe at bamsene ikke har SÅ godt syn....
Neste prosjekt blir vel å legge ut på vandringsturer med kamera.
Når en tenker på han karen dere traff, så er det jo vandring rene ungdomskilden!
Det høres ut som du har nok å gjøre de siste timene før gjengen kommer, så tiden går nok fort.
Riktig god tur inn i villmarka. Håper det blir noen gode og fine dager med fisk og foto.:-)
Klem fra Grethe

Bent Olsen sa...

Hei Grethe og tusen takk for hyggelig hilsen!! Blir nok ikke noen vandring til fots, da måtte det heller blitt pr tråsykkel. Er jo enda ung, så vi får se hva det blir til. :-) Håper det går bra med innflyttingen, og at du trives i den nye leiligheten. God klem fra meg og ha det bra!!