søndag 12. september 2010

Ute av elva igjen...

Da var vi alle trygt ute av bushen igjen etter en fantastisk fin og vellykket tur!!

Flyturen inn i elva startet fra Kodiak by i sol og fint vær, men før vi hadde landet fløy vi inn i regnvær og tett tåke. Roland som flygeren heter, fløy lavt over bakken rett under tåken, og vi var ikke mer en 30-40 meter over bakken de siste 5 minuttene. Etter som vi nærmet oss landing i elva så vi bjørnene spratt ut av busker og kratt, og før vi tok vannet hadde vi sett 6 bjørner rett ved elva. Følte at spenningen steg blandt guttene i flyet, nå var vi endelig på plassen vi hadde drømt om så lenge!! Etter å ha satt oss av ved elvebredden og fått av baggasjen, satte Roland kursen tilbake for å hente resten av gjengen. Vår oppgave nå var å klargjøre flåtene vi skulle bruke ned elva, og resten av de 2,5 timene det ville ta før de andre kom kunne vi bruke til fisking. Det tok under 5 minutter før første bjørnen kom, vasset ut i elva og mesket seg med fisk før den forsvant inni gresset igjen, helt uberørt av oss som bivånet det hele fra kloss hold.

Innen de andre guttene hadde ankommet elva hadde vi allerede fått en god del fisk, men da kun røye. Vi var nok litt for langt opp i elva til å oppleve det store laksefisket ennå, så jeg tok en avgjørelse på å rafte ned elva noen kilometer før vi slo opp vår første leir. Dette viste seg å være et bra valg, for her begynte virkelig laksefisket å slå seg opp!!! Vi fordelte de forskjellige oppgavene mellom oss når vi ankom leirplassen, noen slår opp teltene, andre rigger messeteltet, mens noen igjen setter opp kjøkken med alt tilbehør. Når disse tingene er på plass er det rigging av elektrisk gjerde rundt hele leiren. Før alt dette var gjort begynte klokken å gå mot kveld, og vi var alle sultne. Våre to eminente kokker, Torgeir og Odd Kristian, serverte oss stekt kveite som vi hadde fisket dagen før, med nykokte poteter og grønnsaker til. Fantastisk måltid!!! Når middagen var fortært kastet de fleste seg ut i fiskingen, mens to av oss ble igjen for å ta oppvasken. Vi vasker alltid opp med en gang vi er ferdig med å spise, dette for å minimalisere lukt som igjen tiltrekker seg bjørnene. Før kvelden var omme hadde alle sammen fått laks, og for noen av disse var det første gang i livet de hadde fått fisk på stang. Guttene var i hundre og sovnet kjapt inn selv med litt bjørnebesøk på kvelden.

I år var bjørnene mye mer tilbaketrukne enn de var i fjor, og etter å ha pratet med en kjentmann vet jeg nå hvorfor. Det er to typer laks som går opp i elva på denne tiden av året. Den ene kalles silver salmon, og er den som vi fisker etter. Den er veldig lik den laksen vi har hjemme. Den andre heter pink salmon, og er ikke brukendes til noe som helst når den kommer i elva. Annen hvert år så kommer det enorme mengder av disse opp elva, og dette var et slikt år. Det er gått opp mellom 1/2 og 1 million pink, og de lå døde over alt langs elvebredden. Det luktet til tider så råttent at man måtte trekke seg vekk fra enkelte områder. Dette fører igjen til at bjørnen har så mye mat den vil, og således holder seg borte fra slike som oss. Stort sett da. :-)

Været de første 2-3 dagene var mest grått og en del regn. Den ene natta blåste det opp til storm, og Jens Petter og jeg måtte ut i pøsregnet for å bardunere opp messa slik at den ikke tok avgårde nedover elva. Det var en sur og kald opplevelse midt på natta, men det holdt iallefall til det ble lyst og vi kunne gjøre ordentlig arbeid når alle var på bena igjen. Dagene gikk stort sett med til fisking, og når det gjelder den biten så er det bare helt sykt det man opplever her over!!! I løpet av disse dagene har guttene dratt opp mellom 1 og 1,5 tonn med laks!!!! Nesten alt er sluppet ut igjen, men noen laksemiddager har vi jo kost oss med. For gutter som ikke har fisket før er jo dette helt vanvittig, og det virker som noen av de har fått litt lysten på å prøve dette igjen siden en gang.

Bjørnen har kommet og gått hele tiden, men har hele tiden bøyd av når de har nærmet seg oss. Vi har hørt de utenfor teltene noen av nettene, men det har også gått bra. Eneste episoden vi hadde med litt spenning var siste natta, da var det en bjørn som prøvde å komme seg inn i leiren. Vi hørte den var borti det elektriske gjerdet, bjørnen gryntet til før vi hørte den trampet av gårde og ut i elva. Er alltid ekstra spennende på nettene synes jeg, alt er bekmørkt og skodda ligger tett over myrene. Fikk bekreftet at det elektriske gjerdet gjorde nytten for seg, så det var jo beroligenede i seg selv. Guttene ble mer og mer avklimatisert og vant til bjørn, så jeg merket at de gikk lenger og lenger bort fra leiren når de skulle på do etter som tiden gikk. Riktignok gikk hodet som på en miksmaster når de trasket gjennom det høye gresset på vei mot nærmeste busk, men de klarte å få gjort det de skulle, dog på rekordtid! :-)

Siste dagene hadde vi et drømmevær med sol og vindstille, så dagen før vi skulle hentes ut tok vi en topptur på nærmese fjellkjede. Ikke alle kom helt til toppen, men alle fikk nyte en kjempeutsikt hvor vi kunne se helt til fastland av Alaska. Mens vi lå og slappet av helt oppe på fjellryggen sto det plutselig en bjørn å kikket på oss bare noen få meter unna. Ingen hadde sett eller hørt den komme, og bjørnen så like forskrekket ut som oss. Den sto der i noen minutter før den snudde om og trasket ned fjellsiden. Hadde ikke trodd vi skulle treffe på bjørn så høyt oppe på denne tiden av året, men det viser jo at man alltid må være beredt når vi er der ute.

Den gjengen jeg har reist med har vært et utrolig hyggelig bekjentskap!!! Kjente bare Jens Petter fra før, men ble fort kjent med de andre guttene også. Dette er kamerater som har holdt sammen helt siden guttedagene, og de har årlig en tur i kano eller lignende. Merket at det var et veldig godt vennskap alle seg i mellom, og en kjempefin humor på alle sammen. Konkuranseinstinktet var høyt på enkelte, så det var stadig kamp om å få den største fisken. Det var Torgeir som gikk av med seieren, så det blir gratis middag på han i premie. :-)

Da bærer det snart hjemover for en kort periode, men 1 oktober drar jeg av gårde igjen med mer enn 30 stykker på motorsykkeltur i California. Begynner å bli litt sliten, men skal nok hente meg inn til neste tur. Håper dere alle sammen følger med videre, og tusen takk for alle kommentarer så langt!!!

Hilsen fra Bent

15 kommentarer:

Anonym sa...

hei igjen Bent. Nå var det hyggelig med en blogg igjen, har ventet spent på den. Visste jo fra meldingen at du hadde kommet greit fra det, har vært veldig urolig for deg.
Så koselig at du og gjengen som var med hadde det fint og at alle var fornøyd :-)
Tenker du er skikkelig sliten nå etter to turer, du er jo ingen ungsau heller lenger, kanskje på tide med en pause snart.
Gleder meg til å se alle bildene når du kommer hjem. Ha en god og trygg reise hjem alle sammen. Kontakt meg når du kommer hjem Bent. Takk for denne gangen, har vært spennende tur:-)
Klem fra mamma son har savnet deg fælt som vanlig. Veldig glad i deg.

Anonym sa...

Hei Bent!
Tusen takk for at du har delt denne flotte turen med oss! Det har vært en fornøyelse fra dag en! Du har lov til å være sliten!
Heldigvis så er det sikkert knyttet evige og gode vennskap og MASSE minner!
Ha en fin og trygg tur hjem!

Elin

Anonym sa...

Hei Bent.
Det var hyggelig å høre fra deg igjen både på sms og blog.
Ikke rart at dette fremkaller begeistring hos dine kompanjonger.
Opplevelsene i Otra og Mandalselva blir ikke mye å skryte av, når en har fått med seg Alaska på sitt beste. Det er jo rene eventyret å kunne dra opp 100-vis av flott laks i løpet av 5-6 dager.Bjørnene har jeg kommentert tidligere og håper du snart har nok bilder lekt fra deg med disse, Så sees vi på Kjevik 15nde kl.1210?. God tur hjem. mvh Harald

gmj sa...

Der var du igjen ja.

Godt å høre at alt gikk bra og dere hadde en fin tur.
God tur hjem. Ikke så ille i Kr. Sand heller da. Ikke en sky på himmelen i dag.

Klem Gye

Anonym sa...

Hei igjen Bent:) hyggelig å lese om de flotte dagene dere har hatt, tross grått vær og storm den ene natten. Høres ut som både dere og "bamse" har fått nok fisk...;) det er bra! så kom dere trygt fra det.
Det må være en fantastisk opplevelse likevel å være så nærme Bjørn som dette (for en mann) vil jeg tro..:) gøy å se bildene..!

God tur:) vigdis

Jorunn N sa...

Hei igjen Bent!

Spennende å lese om lakse fiske i villmarka med bjørner som nærmeste naboer! Puh... glad dere er kommet dere tilbake alle i god behold. Flotte bilder som alltid!!

God tur hjem så lenge :-)

MVH
Jorunn

Anonym sa...

Hei igjen:) Gøy å lese å se bilder igjen.Ja jeg hadde sikkert måtte ha holdt meg i ei uke når det gjaldt dotid:) Ikke bare bare å gjør det på rekordfart hehe..Høres ut som en kjempe tur...klem wenche:)

Bent Olsen sa...

Takk for det mamma, nå starter reisen hjem, så da kan du slappe av noen uker igjen. :-) Klem tilbake.

Tusen takk for det Elin, har vært veldig hyggelig med kommentarer under veis.

Takk i like måte Harald, så ser jeg frem til å møte deg på Kjevik snart. .-)

Takk takk Gye, gleder meg til noen dager i norsk høst ja. Klem.

Hei igjen Vigdis og takk så mye! Har vært veldig hyggelig med kommentarene dine underveis. Er alltid moro med nærkontakt med ville dyr synes jeg, og spesielt bjørner. Tror også du som jente hadde likt det. :-)

Takk så mye Jorunn, og god tur til dere også.

Hei Wenche, ja du hadde vel fått full forstoppelse her over tenker jeg! :-) hi hi....klem

Anonym sa...

Heisan Bent

Kjempekoselig å få sett litt fra turen. Flotte bilder. Gleder oss til å få han hjem igjen

Hilsen Kona til Espen

June sa...

Hei hei. Koselig å lese nye opplevelser. Ser at det har hatt en fin tur, og kjempekoselige bilder. God tur hjem igjen.

Bent Olsen sa...

Hei kona til Espen :-) og June, takk for kommentar. Nå starter turen hjemover på øyeblikket.

Tom Dyring sa...

Interessant å se bilder og lese om Kodiac. Det ser og høres ut som turen i fjor. Selv piloten kjente jeg igjen !!

Velkommen hjem

Anonym sa...

Flott og interessant blogg. Etter en slik opplevelsesrik tur er man så full av inntrykk at man har litt vanskelig for og fortelle de små detaljene. Da var bloggen din fin og lese. Nå fikk jeg en fin beskrivelse av dagene der borte.
Odd Kristian er kjempefornøyd, og prater masse positivt om deg.
Hilsen Aina, kona til Odd Kristian

Bent Olsen sa...

Hei Aina, tusen takk for hyggelig kommentar!! Det var bare en fornøyelse å ha med både Odd Kristian og resten av guttene på tur. Moro at du likte bloggen og beklager at jeg måtte vekke deg grytidlig på en søndag morgen. :-) Hils til Odd Kristian.

Hilsen Bent

Håvard Flaatten sa...

Mye bra her. På følgelisten ble du nå :) Takk for titten
mvh
Håvard