søndag 7. september 2008

Tilbake fra Brooks....Hei igjen dere, da er vi tilbake fra noen fantastiske dager i Brooks. Vi har vært rimelig heldige med været, men når vi skulle hjem i dag så blåste det storm. Det ble en veldig turbulent flytur for å si det mildt, men vi hadde en pensjonert jagerflyger til pilot, så vi stolte på ham. Da vi landet etter en god del humping, spurte Kai hvor mye vind det kunne være før han ikke kunne fly. Da svarte piloten at dette var helt på grensa av hva han gjorde. Godt å få vite det etter at vi hadde landet. :-)
Vi hentet Ole Jørgen Liodden på flyplassen dagen før vi skulle flys ut. Han kom i rullestol, og gikk videre derfra på krykker. Han hadde falt og ødelagt foten sin før han reiste. Da vi landet i Brooks så vi straks en grizzleybjørn som sto ute i elva og fisket laks. Da så jeg bare Kai og Ole Jørgen trive kamera og springe det de kunne for å komme litt nærmere bjørnen. Krykkene til Ole Jørgen fløy vegg i mellom, og jeg skal si han ble fort bra i foten igjen. Etter dette haltet han like godt igjen, så det var kun en  midlertidig helbredelse som fant sted.

Det er to ting jeg lærte på denne turen. Det ene er at det ER mygg og knott i Alaska i september også!!!! Vi kom uten myggmiddel eller nett, og det var en litt kjip opplevelse kan man si. Etter noen timer fikk vi nå tak i begge deler, så det ordnet seg litt etter hvert. Det andre jeg lærte er at den beste tiden å reise til Brooks på er i juli. Dere har sikkert sett bjørnene i fossen når de fanger laks?? Det hadde vi også, og vi gledet oss til å se det i virkeligheten. Det er bare det at dette foregår i juli, og ikke i september. I september gyter laksen, så da går bjørnene rundt i utløpet av elven og fanger halvdød laks som er ferdig med å gyte.

Jeg og Kai valgte allikevel å ta turen opp til fossen for å sjekke ut. Vi sto der i en god del timer, men ingen bjørn var å se. Da ville Kai ta turen ned mot teltet for å se om det var mere bjørn der nede. Jeg bestemte meg for å stå til mørket kom, og 15 minutter etter at Kai gikk kom bjørnen. Jeg fikk bilde av bjørnen når den fanget sølvlaks, forøvrig turens eneste bilde av dette, samt mange fine situasjoner mens bjørnen fisket i fossen. Da var det litt moro å komme tilbake til leiren etterpå kan man si. :-)

Brooks var en fin opplevelse, og vi mer eller mindre vasset i bjørn. Når vi gikk gjennom skogen på kvelden for å komme til teltet, fulgte vi en sti som gikk langs stranda. Da kunne vi se bjørnene gikk 4-5 meter fra oss i halvmørket hver eneste kveld. Litt spennende, og ikke alle var like komfortable med dette. Ellers bar Brooks litt preg av en del overhysteriske parkvoktere som var kjempestresset over nærkontakt med bjørnene. Vet ikke om jeg drar tilbake her noen gang, men moro å ha opplevd det.

Må jo bare innrømme at det skal bli godt med en natt i ei ordentlig seng igjen. De andre to hadde jo med seg luftmadrass, mens jeg lå på en liten isoporflik som var like hard som betong.Juks spør du meg!!! :-) Ellers kan man si at det var ikke direkte blomsterduft inne i det teltet etter noen dager, så jeg regner med at det var dette som fikk meg til å sovne til slutt. :-) Jeg og Kai ble vel enige om at neste gang vi drar på tur med telt, så tar vi hver vårt telt med.

Nå er vi som nevnt tilbake i Anchorage, og vi har ca. 5000 bjørnebilder hver som skal sorteres og mange slettes. I morgen setter vi kursen ned mot Homer, selv om det bare er drittvær i vente de neste dagene. Det første vi gjorde når vi kom frem var å få dusjet oss skikkelig. Forøvrig første vask siden vi dro ut. Deilig med ren kropp i rent tøy igjen!!!! :-) Undertøyet ble kastet i ren medlidenhet for eventuelle tollere/sikkerhetsvakter som vil rote i baggasjen når vi skal hjem igjen. Ole Jørgen er reist videre på egenhånd i noen dager, så nå er det bare Kai og meg igjen. Ingen krangling så langt på turen, så her er alle fornøyd.

Nå er det søndag morgen hjemme i Norge, mens her er det lørdag kveld. Ønsker dere en riktig god søndag, og for de av dere som har feiret lørdagen vel mye; God bedring!! :-)

Kommer tilbake i morgen igjen hvis jeg finner nett.

Mvh Bent

5 kommentarer:

Ole Petter sa...

Fint bilde av bjørnen.
Likte ikke det av grisen.
Ole Petter

DagH sa...

Helt enig med Ole Petter, klasseforsjell på bildene....

På den annen side hadde vært morro å sett en smakebit av bjørnene som fisker !?!

Anonym sa...

Heisann, og velkommen tilbake til sivilisasjonen (etter bildet å dømme så var det jammen på tide !!!)Syntes fremdels at bjørnen ser bedre ut :-)
Isoporunderlag!!!??? Hallo!!! Du er ikke 20 lenger :-)
Ellers litt forudret over at du ikke hadde sjekket når bjørnene var der... ? Ligner vel ikke deg, men så hadde du flaks likevel :-) Good for you!
Grethe

Bent Olsen sa...

Hei dere, skjønner at det er på tide å ta skjegget etter de siste kommentarer. Har også fått en del sms om samme saken, så her er det ingen vei utenom!! :-)

Grethe, akkurat på den del av turen hadde jeg overlatt planleggingen til en av de andre, men det ble et bra utbytte allikevel. Er jeg ikke 20 lengre!!!??? Det føles slik til tider. hi hi.....

Hilsen Bent

Eirin sa...

Hei Bent! Ser ut som du har det gøy der borte og har tatt masse fine bilder =) Mamma gleder seg til du får barbert deg.

Hilsen Janken, Theodor og Eirin