tirsdag 16. september 2008

Turen går mot slutten....
Hei igjen, her er jeg!!! Da er vi kommet helskinnet ut fra Lake Clark, og sitter nå i Anchorage igjen. Klarte ikke å komme gjennom med flere enn det ene innlegget når jeg var der inne på grunn av uvær. Vi skal nå være her i to dager før vi setter oss på flyet hjem igjen. Vi har lagt inn disse to dagene i tilfelle vi skulle bli liggende værfaste der inne. Hadde vi ikke kommet ut i tide måtte vi i så fall ha kjøpt nye flybilletter hjem, og det tok vi ikke sjansen på.

Vi har hatt et helt forferdelig vær når vi har vært inn i Lake Clark!! Bortsett fra den dagen vi fløy inn, for da var det nydelig solskinn og lettskyet, så har det plaskregnet i ett sett!!!! Har aldri sett på makan til regnvær. Det verste med slikt vær er at alt blir vått og ingenting tørker. Man føler at man legger seg i vått sengetøy, står opp om morgenen og tar på seg alt det våte igjen, og stort sett er våt hele tiden. Dette været har igjen ført til at elvene er blitt så store og fulle av leire, så da klarer ikke bjørnene å se fisk, og selvfølgelig ikke fange noe heller. Dette førte til at bjørnene trakk innover i skogen, og vi så kun en bjørn av og til som var nede en kort stund for å sjekke forholdene. Av den grunn har dette vært en stor nedtur rent fotomessig, men vi har fått en del kontakter med andre fotografer som kan være greie å ha, og vi kommer nok til å prøve denne plassen en annen gang.

Av de få bjørnene vi hadde kontakt med, så var to av disse langt innenfor nærgrensa for objektivene våre. Det nærmeste vi hadde de på var 3-4 meter, så det var en spennende opplevelse. Bjørnen tuslet stille forbi mens den kikket oss rett i øynene på sin ferd videre mot ett eller annet å spise. Den virket heldigvis for oss helt uinteressert i ei skikkelig steik.

Vi hadde samme piloten ut igjen fra området, og hun lot meg sitte og kjøre flyet hele veien ut. Ikke så vanskelig, men moro var det nå. :-) Kai var litt nervøs for at jeg skulle foreta landingen også, men da hadde jeg vel antakelig ikke kunnet skrive denne bloggen i dag. :-) Hadde jeg bodd i Alaska, så tror jeg garantert jeg hadde kjøpt meg fly og lært meg å bruke det. Her er det bare utrolig med muligheter for naturopplevelser, og man kan fly inn hvor man vil og lande på alle de vann hvor det er mulig. I løpet av en time er man inn i verdens mest øde villmarker, med et utrolig dyre og fugleliv, og en natur som kan ta pusten fra de fleste. De fleste byene i Alaska når man faktisk bare med fly, så her er det nokså vanlig å ha et vannfly liggende i nærheten. Koster ikke mer enn en middels dyr bil hjemme å kjøpe et, så det er overkommelig for de fleste som er i jobb.

I løpet av denne måneden har jeg frøset, vært søkk våt, svettet og sittet og ventet i dagesvis på fugler og dyr. Opp omtrent hver morgen klokken 5 og i seng når solen går ned. For de fleste vil nok dette høres ut som en forferdelig straff, og ikke noe særlig å se frem til. For meg har det bare vært en fantastisk reise med utrolig mange fine naturopplevelser. Masse dyre- og fugleliv på nært hold, og forhåpentligvis også en del gode bilder med i sekken hjem igjen. Har nok over 20.000 bilder som skal sorteres, finsiktes og en god del slettes før det kan bli noe å vise frem.

På tross av litt synging og tralling i løpet av nettene, og en overdreven bruk av loff, så har Kai vært en kjempekar å være på tur med. Vi har ikke vært i nærheten av krangel en eneste gang, så vidt meg bekjent, og det blir nok ikke siste gang vi reiser på tur i sammen. 

Skal komme med en liten sak i morgen også, men så blir det nok en liten stund til det ommer noe nytt. For de av dere som synes dette har vært litt moro å følge med på, er det bare å abbonere på bloggen, for da vil dere få mail hver gang det skjer noe nytt. Det kan være nye turer eller andre ting som jeg velger å legge ut. Takker så mye for mange hyggelige kommentarer, det har vært veldig koselig å lese, og har gjort at ikke avstanden har vært så stor til tider.

Ha en fin dag der hjemme, her er det kveld men fremdeles mandag.

Mange hilsener fra Bent

6 kommentarer:

Ole Petter sa...

Hei kompis,
Godt at det går mot slutten nå.
Har vært artig å følge reisen her hjemmefra. Et godt plaster på såret for turen jeg hadde planlagt å være med på.
Nå blir det godt å få deg hjem og i daglig gjenge igjen.
Det varer vel sikkert et par dager før du er vekk igjen, for nå er det tid for høstfarger her hjemme.
God tur hjemover så snakkes vi vel til helga.
Ole Petter

Anonym sa...

Hei Pappa.
Nå har jeg vært innom flere ganger om dagen for å se om det var kommet noe nytt fra deg, så var godt å se at du hadde fått skrevet noe nå:) Nå gleder vi oss fælt til du kommer hjem igjen, tenkte jeg skulle innvitere dere opp en dag på noe mat. Men det kan vi snakke om når du er hjemme igjen:) Ellers så gikk det rette veien med det legesenteret, skal der nå til fredag for å sette meg inn i rutiner og sånn der:) Så det lønnet seg å gå rundt å levere søknadet OVER ALT, heldigvis!! Som Ole Petter skriver. så er det vel ikke så mange dagene du blir hjemme før du er på farten igjen, så om jeg skal få sjansen til å treffe deg må jeg vel gripe tak i deg med en gang du kommer av flyet...hehe! Du må ha god tur videre, vi er glad i deg alle sammen.
Kos og klem fra birkeland!

Kirsten sa...

Hei Bent. I natt har jeg sovet godt, visste du var kommet ut av villmarka. Er alltid urolig når du er i bjørneland, men det er vel ikke så rart :) Skjønner at været ikke har vært på deres side, men dere har jo hatt det greit, og har masse fine bilder begge to, så du er nok fornøyd likevel. Den flygerdama var søt, men dristig gjort å gi deg spaken, ikke rart Kai ble nervøs. Som Ole Petter sier har det vært veldig morro å følge med. Så heldig Renate var som fikk jobben på legesenteret, er ei flott datter du har :) Ser det blir opptatte tider for deg fremover, Jeg regner med du dukker opp her til uka, gleder meg til et "bønnemøte" vet du. Så må du hilse Kai og si det var gøy å lese hans blogg også. God tur hjemover begge to, takk for alle bildene dere har lagt ut, og for morsomme rapporter, det har vært en fornøyelse å "være med" til Alaska. Klem til dere begge fra mamma...

Vidar G. sa...

Hei Bent.
Godt og høre at alt har gått bra, litt ruskevær er vi jo vant til her oppe i nord.Blir spennende og høre om mange av de fantastiske opplevelsene dere har hatt.Tenkte på en ting du skrev tidligere når Kai gikk i fra fossefallene og du fikk Bjørnebildene alene, hadde jeg vært der hadde jeg garantert stått der ved siden av deg,jeg hadde nemlig ikke gått en meter alene.Ellers begynner hytta på heia og ta form igjen, et par dager til så er det innflytning, noe som bør feires av alle fire med bål og god mat.Hils Kai og jeg skulle hilse så mye fra Arve.
Vidar G.

Grethe sa...

Hello, hello.
Så synd at dere skulle være så uheldig med været da!! Men jeg skjønner at du ikke har tenkt å gi den plassen opp riktig enda;-)
Var forresten innom YouTube og sjekket opp den ørnedama. Litt av ei dame!!! :-) På et av innslagene vrimlet det av fotografer med meterlange linser som knipset mens hun matet, og det formelig vrimlet av ørner.
Jeg misunner deg alle de flotte naturopplevelsene du har hatt både med og uten dyr. Det må jo ha vært ubeskrivelig!! Selv om været legger en demper, så vil jeg si at du er priviligert som kan ta sånne flotte turer. Nyt det! Og jeg er glad for at du deler det med oss her hjemme som må ta til takke med småspurv, måker (har forresten hatt en hakespett i treet utenfor) og det nærmeste jeg kommer en bamse er en eller annen stor hund jeg møter på tur!! :-)
Da er det vel på tide å si tusen takk for turen! Det har vært en fornøyelse. Jeg blir nok med på fremtidige turer også siden jeg nå har blitt abonnent!
Riktig god tur hjem!
Grethe

Tor Edgar Lunden sa...

Hei Bent.... :)
Godt å høre at dere er live, lenge siden vi har hørt i fra dere nå. Her hjemme har det også vært uvær i lange tider, regn, regn, og atter regn :( Renate er helt i skyene her hjemme, hun tar fort av når det gjelder jobber. Men bra det går den positive veien, og at ting ordner seg :) Blir gøy når du kommer hjem, gleder meg til å se en "hau" med bilder. Det har vært en fantastisk tid å være med dere på turen, det har vært kjempe artig å følge med på bloggen din. Er ikke misunnelig på dere i det hele tatt, kunne aldri tenkt meg å være med deg/dere. He he he, er jeg ikke flink til å lyge? Fy fela heller, det må være en ubeskrivelig drøm det dere holder på med :) Men vi snakkes Bent, håper du blir med meg på rådyr og hjorte tokt snart... Ha det bra så lenge